20 Nisan 2016 Çarşamba

İlk Önce Kendini Yönet

Bazı olaylar tam anlamıyla kontrol gücümüzün dışında olmakla birlikte yine de bunları yönetebileceğimizi düşünürüz. Oysaki başka insanları ya da onların yaptıklarını yönetmek mümkün değildir. Sadece onların davranışlarını etkilemek mümkündür. Aslında insanoğlunun farkında olmadığı bir gerçek vardır ki o da insanın yönetebileceği tek şeyin kendisinin olduğudur.

Kişinin kendisini yönetmesi, duygularını fark ederek ve yöneterek düşünceleri ve davranışları üzerinde kontrol sahibi olabilmesidir. Bu beceri ile duyguların esiri olmaktan kurtulup onları yönlendirmek mümkündür. Örneğin; bir olay bizi çok kızdırdığında kendi kendimizi sakinleştirerek, yanlış bir karar vermekten veya yanlış bir davranışta bulunmaktan kaçınırız.

Kendini ve zamanla ilişkini yönetmek demek; insanın düşüncelerini, duygularını, sözlerini ve eylemlerini, kendi gerçeklerini ve değerlerini en iyi biçimde ifade edecek olan sonuçlara ulaştırmak üzere düzenlemesi demektir. Bu tanım içinde “zaman”, sonuçlara ulaştırmak üzere kullanılan bir hammadde olarak görülmelidir. Kısıtlı olan bu hammaddeyi nasıl kullandığı ise kişinin hedeflerine ulaşıp ulaşamayacağını belirler.

Kendini yönetmek “ öz yönetimi” sağlamaktır. Öz yönetim; kişilerin kendilerini belirli bir amaca doğru disipline etmesini sağlayacak bir alışkanlık ve bir yaşam biçimidir. Öz yönetim kişilerin kendilerinden kaynaklanan zaman tuzaklarından kurtulmalarına ve zaman kaybına yol açan zararlı alışkanlıklarını değiştirmelerine bağlıdır. Öz yönetim; başkalarına ve kişinin kendisine zarar veren duygularını kontrol altında tutabilmeyi, güven ve dürüstlük örneği olmayı, sorumluluk sahibi olmayı, değişen koşullara hızlı uyum sağlayabilmeyi sağlar.

Kendini yönetmek, zamanı yönetmek bir başka deyişle kendini geliştirmeyi öğrenmek demektir.

Ünlü yönetim gurusu Peter F. Drucker “Bugün hepimizin kendimizi yönetmeyi öğrenmesi gerekiyor.” Diyor. Tarihteki başarılı insanlara bakıldığında ortak özelliklerinin- Atatürk, Napolyon, Da Vinci, Mozart gibi- “kendilerini yönetebilme” becerileri olduğu görülür.

Kendini yönetmek için kişi; kendini tanımalı, kişilik yapısını, güçlü ve zayıf yönlerini bilmeli, hedefler belirlemeli, zararlı alışkanlıklarını ve verimli saatlerini bilmelidir.

Kendini Yönet,

Dünyayı Yönetecek Gücü Bulursun.


İlk Önce Kendini Yönet
İlk Önce Kendini Yönet
alıntı : 
http://www.siirtmanset.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Arşivi